Algemene informatie Kroatië

Algemene informatie Kroatië

Kroatië is gelegen in Oost – Europa met in het westen Italië en in het noorden Hongarije en Oostenrijk. Het is een zeer gevarieerd land dat steeds meer in opkomst is bij menig vakantieganger. U kunt hier dan ook terecht voor kunst en cultuur, maar ook voor zon, zee en strand en tevens voor uw wintersportvakantie in de bergen. Het landschap loopt uiteen van rotsachtige hoogvlakten en oude bossen tot aan groene vlakten en veel water. Het land is niet erg rijk en is dus relatief nog vrij goedkoop om uw vakantie in door te brengen.

Klimaat in Kroatië

In Kroatië heersen verschillende klimaten. Zo zijn de berggebieden in de zomers zeer aangenaam, maar kunnen de winters erg koud zijn. De Adriatische kust kent een mediterraan klimaat met natte zachte winters en lange, droge zomers en het binnenland kent een landklimaat met warme zomers koude natte winters.

Advertenties van onze partners

Bezienswaardigheden & evenementen in Kroatië

In Zagreb, de hoofdstad van Kroatië, vind u vele mooie tuinen en parken en kunt u een bezoekje brengen aan de gotische Stefanuskathedraal, waar u een van een schitterend uitzicht over de stad kunt genieten. Erg mooi op deze plek is het hoogteverschil tussen de moderne benedenstad en de oude bovenstad. Door de diverse steile straatjes en een kabeltram zijn deze twee stadsdelen met elkaar verbonden. Door het hele land heen liggen diverse nationale parken, waarvan park Plitvice er één van is. Hier ziet u prachtige blauw groene meren die met elkaar verbonden zijn door de talloze watervallen. Dit park behoort tevens tot één van Europa’s mooiste natuurgebieden. Het park Krka is ook zeker een bezoekje waard met zijn schitterende watervallen en kristalheldere water. In Kroatië lonkt de ongerepte natuur voor een actieve fietstocht of een mooie wandeling, maar ook kunt u een berg beklimmen al dan niet onder begeleiding. De kust biedt tal van watersportmogelijkheden, van surfen, zeilen en zwemmen tot aan een kijkje in de wondere wereld onder water. In alle delen van het land kunt u nog genieten van oorspronkelijke dans en zang die uit die bepaalde streek afkomstig is, welke meestal nog worden uitgevoerd in traditionele kleding.

Steden in Kroatië

Naast Zagreb, de hoofdstad, is de dichtstbevolkte stad Osijek met zijn opmerkelijke galerie van de moderne kunst. De stad Split, het pareltje aan de Adriatische kust dat een bruisende en dynamische stad is met veel overblijfselen uit de oudheid. Zeker de moeite waard zijn ook de steden Dubrovnic en Zadar.

Eten & Drinken in Kroatië

In ieder hotel en restaurant is de Europese keuken terug te vinden. Maar wie traditionele Kroatische gerechten uit wil proberen kan gaan voor brodet en pasticada, een Kroatische visschotel, Kulen is salami met paprika of mlinci wat u kalkoen met mie of macaroni voorzet. Ook het proeven van schapenkaas en paddenstoelen is zeker de moeite waard. De Kroaten zijn tevens dol op zoetigheid. U vindt dan ook op tal van plaatsen traditionele koffiehuizen waar u een keur aan zoetigheden voor bij de koffie kunt krijgen. Een populaire drank is bier en van de sterke dranken is dat onder andere loza, op basis van druiven met een zeer hoog alcohol percentage. Wijn wordt ook veelal gedronken en zelf gebrouwen. Het mengen van wijn met een andere drank is een typische Kroatische traditie.

Bevolking

De bevolking bestaat over het algemeen uit inwoners van het vroeger Joegoslavië welk voornamelijk Kroaten, Serviërs en Bosniërs zijn. De meeste Kroaten zijn niet erg rijk en de meerderheid heeft de rooms katholieke godsdienst.